U bent hier

Open Monumentendag 2017

zondag, 10 september, 2017

Op 10 september ben je ook bij ons van harte welkom voor Open Monumentendag. Dit keer staat niet het kasteel, maar wel het prachtige kasteelpark in de schijnwerpers. 'Landschap en Erfgoed', ook het Europese thema van dit jaar, is hét onderwerp van de dag. Op het programma staan alvast super leuke workshops voor kinderen, boeiende lezingen en rondleidingen, avontuurlijke zoektochten en een heleboel spelletjes. Je kan het kasteel zelf natuurlijk ook gratis bezoeken tijdens Open Monumentendag. Met de bezoekersgids ontdek je het charmante monument op je eigen tempo.

Droom weg in de natuur rond het kasteel

Steven Heyde, onderzoeker en auteur van het prestigieuze boek ‘Kasteeldomeinen – historische tuinen en parken in de zuidelijke Westhoek 1795 – 2015' geeft op twee tijdstippen (nog te bepalen) een lezing over romantische kasteeltuinen. Hij illustreert zijn bevindingen aan de hand van het prachtige Beauvoordse kasteelpark.

Daarnaast schetst hij ook het verhaal van de 19e eeuwse kasteelheren in de Westhoek. En wie is daar nu een meer sprekend voorbeeld van dan onze eigen Arthur Merghelynck, de excentrieke kasteelheer van Beauvoorde? De kasteelheren gebruikten de inrichting van hun parken en tuinen om rijkdom en romantische ideeën tentoon te spreiden. Dat leverde heel wat moois op waar we vandaag nog steeds van genieten.

Bezoek het knusse kerkje van Wulveringem

Minder bekend, maar zeker niet minder interessant is het kerkje naast Kasteel Beauvoorde met zijn prachtig onderhouden kerkhof. Gids Albert Paredis neemt je op twee tijdstippen (nog te bepalen) mee op rondleiding in en rond het kerkje van Wulveringem dat slechts sporadisch wordt opengesteld voor publiek.

Een bezoek aan het kerkje zal je gegarandeerd verrassen. Het interieur is bijzonder knap dankzij het merkwaardige meubilair in renaissance- en barokstijl, de schilderijen van de school van Van Dyck en het mooi onderhouden kerkhof dat een bijzonder interessante geschiedenis kent.

Een dag vol familievriendelijk plezier

We gaan tijdens Open Monumentendag op Safari in het Kasteelpark. Iedereen mag mee op zoek naar bijzondere dieren en merkwaardige planten. Je krijgt bij het infopunt alle werkinstrumenten van een echte bioloog, tropenhoed incluis, om je zoektocht te starten. Neem je familie mee op sleeptouw en leer alles over de bijzondere fauna en flora in ons kasteelpark.

Wil je zelf ook graag een kasteeltuin aanleggen, maar laat je budget dat net niet toe? Geen probleem! Wij zorgen ervoor dat je je kan uitleven tijdens de workshop Kasteeltuinen. Samen met de animatoren bouw je een mini-kasteeltuin met natuurlijke materialen, recyclagematerialen en heel wat fantasie. Vergeet de slotgracht niet, want die is natuurlijk onmisbaar in een echte kasteelhof!

Even ontspannen met de kindjes op je eigen tempo? Dat kan! Heel de dag kan je gratis parkspelen ontlenen. Kom samen gezellig petanquen, kubb-spelen of cricketten.

Praktisch

Voor de lezingen, workshops en rondleidingen raden we aan te reserveren. Je kan je de dag zelf nog inschrijven, maar om zeker te zijn van een plekje reserveer je best via het online formulier (online vanaf 21 juli 2017) op de website www.kasteelbeauvoorde.be. Meer info? Bel ons via 058 29 92 29 of mail ons via kasteel.beauvoorde@herita.be.