U bent hier

Open Monumentendag 2017

zondag, 10 september, 2017

Op 10 september ben je ook bij ons van harte welkom voor Open Monumentendag. Dit keer staat niet het kasteel, maar wel het prachtige kasteelpark in de schijnwerpers. 'Landschap en Erfgoed', ook het Europese thema van dit jaar, is hét onderwerp van de dag. Op het programma staan alvast leuke workshops voor kinderen, boeiende lezingen en rondleidingen, avontuurlijke zoektochten en een heleboel spelen voor jong en oud. Je kan het kasteel zelf natuurlijk ook gratis bezoeken tijdens Open Monumentendag. Met de bezoekersgids ontdek je het charmante monument op je eigen tempo.

Vergeet je voor de lezing, workshops en rondleidingen zeker niet in te schrijven via het online formulier. 

Droom weg in de natuur rond het kasteel

Wat gebeurt er om en rond de geliefkoosde verblijfplaats van Arthur Merghelynck? Het Europese thema 'Landschap en Erfgoed' nodigt ons uit om verder te kijken dan de kasteelmuren zelf. 
De 19e-eeuwse kasteelheren gebruikten de inrichting van hun parken en tuinen om rijkdom en romantische ideeën tentoon te spreiden. Dat leverde heel wat moois op waar we vandaag nog steeds van genieten. Maar een kasteeldomein komt er niet zomaar. Hans Druart, landschapsarchitect en erfgoeddeskundige bij buro voor vrije ruimte geeft om 11u en om 13u een boeiende lezing rond dit thema. Je komt er meer te weten over de geschiedenis van groen erfgoed in Vlaanderen en het hedendaags beheer van kasteeldomeinen als deze van Beauvoorde.

Ook een bezoek waard is de boomgaard die bij het kasteelpark hoort. Luc De Cleene, oud-docent park- en groenbeheer van Hogeschool Odisee en een gepassioneerde fruitboomkenner neemt je mee om 10u, 14u en om 16u doorheen de boomgaard van Kasteel Beauvoorde. Hij vertelt je alles over de heel bijzondere, vaak historisch of uiterst zeldzame rassen die er groeien en bloeien. 

Bezoek het knusse kerkje van Wulveringem

Minder bekend, maar zeker niet minder interessant is het kerkje naast Kasteel Beauvoorde met zijn prachtig onderhouden kerkhof. Gids Albert Paredis neemt je om 10u30, 13u30 en om 15u30 mee op rondleiding in en rond het kerkje van Wulveringem dat slechts sporadisch wordt opengesteld voor publiek.

Een bezoek aan het kerkje zal je gegarandeerd verrassen. Het interieur is bijzonder knap dankzij het merkwaardige meubilair in renaissance- en barokstijl, de schilderijen van de school van Van Dyck en het mooi onderhouden kerkhof dat een bijzonder interessante geschiedenis kent.

Een dag vol familievriendelijk plezier

We gaan tijdens Open Monumentendag op safari in het kasteelpark. Iedereen mag mee op zoek naar bijzondere dieren en merkwaardige planten. Je krijgt bij het infopunt alle werkinstrumenten van een echte bioloog, om je zoektocht te starten. Neem je familie mee op sleeptouw en leer alles over de bijzondere fauna en flora in ons kasteelpark.

Wil je zelf ook graag een kasteeltuin aanleggen, maar laat je budget dat net niet toe? Geen probleem! Om 10u, 13u en om 15u zorgen wij ervoor dat je je kan uitleven tijdens de workshop kasteeltuinen. Samen met de animatoren bouw je een mini-kasteeltuin met natuurlijke materialen, recyclagematerialen en heel wat fantasie. Vergeet de slotgracht niet, want die is natuurlijk onmisbaar in een echte kasteelhof! 

Even ontspannen met de kindjes op je eigen tempo? Dat kan! Heel de dag kan je gratis parkspelen ontlenen. Kom samen gezellig petanquen, kubb-spelen of cricketten.

Inschrijven

Voor de lezingen, workshops en rondleidingen raden we aan te reserveren. Je kan je de dag zelf nog inschrijven, maar om zeker te zijn van een plekje reserveer je best via het online formulier. Meer info? Bel ons via 058 29 92 29 of mail ons via kasteel.beauvoorde@herita.be.