Nieuw record voor Kasteel Beauvoorde: meer dan 15.000 bezoekers in 2018!

Kasteel Beauvoorde is een verborgen erfgoedparel in de Westhoek. Je stapt er binnen in de wondere wereld van ridder Arthur Merghelynck en bewondert er adembenemende interieurs en een prachtige parkomgeving. Het pittoreske dorpje Wulveringem waar het kasteel gelegen is, maakt het plaatje helemaal compleet.

Erfgoedorganisatie Herita, die Kasteel Beauvoorde exploiteert, kijkt terug op een bijzonder geslaagd jaar. De voorbije jaren vonden telkens al zo’n 11.000 à 12.000 bezoekers de weg naar Beauvoorde, maar dit jaar werd voor het eerst de kaap van 15.000 bezoekers overschreden. Het succes is te danken aan heel wat nieuwe initiatieven en evenementen die op de belangstelling konden rekenen van een breed publiek.

Zo kon je dit jaar niet enkel erfgoedfeestdagen als Open Monumentendag en Erfgoeddag beleven bij Kasteel Beauvoorde: ook Lokale Helden (i.s.m. Poppunt), Open Kerkendag, Zomervariaties en vier boekenmarkten (i.s.m. Boekhandel ’t Ezelsoortje) kregen hun plek in de programmatie.

Toch was het vooral de nieuwe ‘Escape Room’-formule die bij gezinnen in de smaak viel. ’s Zomers werden kinderen door kabouters uitgedaagd om raadsels uit te pluizen en puzzels op te lossen, tijdens het winterseizoen hielpen elfen hen op weg naar de verborgen kamer van de Kerstman. Kasteel Beauvoorde was dit jaar ook voor het eerst open tijdens de Kerstvakantie, een geslaagde première die bijna 1000 bezoekers in twee weken tijd opleverde.

Minder in de kijker, maar zeker even belangrijk is de erkenning ‘Open Erfgoed’ die het kasteel in 2018 kreeg. Het beheersplan voor de hele site, inclusief kasteel, werd door de Vlaamse Overheid goedgekeurd.

Wat brengt 2019?

Na de heropfrissing van het bezoekerscentrum en het Koetshuis, dat zo een volwaardige feest- en vergaderruimte werd, worden nu ook de streekproductenshop en de introductieruimte aangepakt om de bezoekerservaring te verbeteren.

Er wordt gestart met de studiefases die horen bij het vooropgestelde beheersplan en tegen het voorjaar zal de schrijversresidentie afgewerkt zijn.

De events die je in 2018 kon beleven krijgen ook dit jaar hun plek op de kalender en krijgen het gezelschap van een grote tentoonstelling in het voorjaar én een ambitieus project met als werktitel ‘De Literaire week van Beauvoorde’.

Tot slot is er ondertussen nog een tweede brouwsel van het bijzonder succesvolle ‘Kasteel Beauvoordebier’ te verkrijgen.

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief of volg Kasteel Beauvoorde op Facebook om op de hoogte te blijven.