Winteropening Kasteel Beauvoorde

-

Arthur Merghelynck, de laatste kasteelbewoner, verkoos 's winters het comfort van zijn huis in Ieper. Maar zijn weduwe verbleef na zijn dood permanent in het kasteel. Bezoek deze winter Kasteel Beauvoorde en ervaar hoe het kasteelleven in wintermodus leefde, zonder het comfort die we vandaag als evident beschouwen.

Stap binnen in de winterse wondere wereld van ridder Arthur Merghelynck! Tijdens een bezoek aan het kasteel bewonder je de schitterende kasteelinterieurs en de prachtige parkomgeving. Sappige anekdotes en meeslepende verhalen wekken het statige kasteel tot leven. Een verborgen parel in de Westhoek die u moet ontdekken.

Kinderen bezoeken het kasteel met de interactieve expo 'Grote Kunst voor Kleine Kenners, de Vlaamse Meesters'. Maak tijdens deze doe-expo kennis met de Vlaamse kunstenaars die heel lang geleden prachtige schilderijen maakten. Als we er met onze ‘moderne’ ogen naar kijken, lijken hun schilderijen soms op donkere spookhuizen met bleke gekke mensen, rare onbekende spulletjes en belachelijke kleren waar je vandaag echt niet meer de straat mee op kan. Maar als je wat meer weet over hoe het leven was, zo heel lang geleden, herken je bijzondere symbolen. Dan merk je hoe ongelooflijk knap die Vlaamse Meesters hun Meesterwerken maakten en hoeveel nieuwe dingen ze hebben uitgevonden die heel de kunstwereld veranderde.

De expo is gebaseerd op de gelijknamige kinderboekenreeks van Thaïs Vanderheyden. Ze maakte ‘junior-versies’ van de oude meesterwerken en meesterverteller Warre Borgmans brengt in een audiogids de grappige, symbolische, mysterieuze of gekke geschiedenis van de kunstwerken op kindermaat. Het buitenparcours is dan weer iets avontuurlijker.

We bieden je na je bezoek graag gratis één warme drank (koffie, thee, soep of chocomelk) per persoon aan in ons gezellige bezoekerscentrum.

Openingstijden
Herfst-, Kerst en krokusvakantie: woensdag t.e.m. zondag, telkens van 10u tot 17u Buiten de vakanties: woensdagmiddag van 14u tot 17u, zaterdag en zondag van 10u tot 17u (Groepen en scholen kunnen steeds het kasteel buiten de openingstijden bezoeken met gids, mits reservatie)

Prijzen

 • Bezoek met het gezin
  Vanaf 12 jaar: € 8 / Reductie (65+, kinderen vanaf 3 jaar, groepen): € 6 / Gratis voor kinderen jonger dan 3 jaar.
  De audiogids is inbegrepen. Reserveren is niet nodig. Vanaf de herfstvakantie is een gratis warme drank inbegrepen in je bezoek.
  Openingstijden
  Tijdens schoolvakanties: woe t.e.m. zon van 10u-17u /Buiten de schoolvakantie: woe 14u-17u, zat en zon van 10u-17u.
 • Bezoek met de klas
  Scholentarief: € 4 / Juffen/meesters: tot 3 pers. Gratis / Andere begeleiders: € 6
  Je gaat per klas op ontdekking met de juf. De audiogids en het educatief pakket zijn gratis inbegrepen.
  Openingstijden
  Op reservatie kun je op elk tijdstip, ook buiten de openingstijden, de expo bezoeken.
 • Bezoek met een groep
  Groepstarief (vanaf 10p.): € 6 / Gids: 60 euro per groep van max. 20 personen.
  Een ervaren gids ontvangt de groep in het bezoekerscentrum. Je krijgt er een inleiding over de omgeving, het kasteel en zijn historische bewoners om daarna naar het kasteel te trekken. De duur van de rondleiding in het kasteel en door het kasteelpark is afhankelijk van de timing van groep, maar duurt gemiddeld één tot anderhalf uur. Uiteraard valt er veel meer te vertellen over het kasteel, maar we beperken ons tot de hoofdlijnen, de markantste kunstvoorwerpen en sappigste anekdotes. Vragen staat vrij na afloop van het bezoek, onze gidsen praten met veel plezier uitgebreid na over wat hun publiek intrigeert.
  Openingstijden
  Op reservatie kun je op elk tijdstip, ook buiten de openingstijden, het kasteel met een gids bezoeken.

Praktisch
Het kasteel kent een 'microklimaat' dankzij de dikke muren, maar een warme jas of trui is aan te raden.