Open Monumentendag: Kunst & Entertainment in Beauvoorde

Kasteel Beauvoorde in Veurne opent de poorten en het kasteelpark voor de prachtige nieuwe expositie "Grote Kunst voor Kleine Kenners, de Vlaamse Meesters”. Tijdens Open Monumentendag krijg je een sneak preview te zien van deze magische kunstwandeling waarin we de mooiste pareltjes van de Vlaamse Meesters aan jong en oud voorstellen. Maar er is meer! We verzamelen de lokale kunstgemeenschap voor een hippe kunstzinnige ‘Place du Tertre’ en stellen een podium op voor twee concerten. Dit alles helemaal in thema van ‘Kunst en Entertainment’, wat het Europese thema is voor dit jaar.

Grote Kunst voor Kleine Kenners, de Vlaamse Meesters

Knipper even met de ogen en ga 600 jaar terug in de tijd! Vervat in een audiogidsparcours met de stem van meesterverteller Warre Borghmans zitten raadsel, symbolen, puzzels, grappige en mysterieuze verhalen die je op weg wijzen. Maak tijdens deze doe-expo kennis met de Vlaamse kunstenaars die heel lang geleden prachtige schilderijen maakten.  Als we er met onze ‘moderne’ ogen naar kijken, lijken hun schilderijen soms op donkere spookhuizen met bleke gekke mensen, rare onbekende spulletjes en belachelijke kleren waar je vandaag echt niet meer de straat mee op kan. Maar als je wat meer weet over hoe het leven was, zo heel lang geleden, herken je bijzondere symbolen. Dan merk je hoe ongelooflijk knap die Vlaamse Meesters hun Meesterwerken maakten en hoeveel nieuwe dingen ze hebben uitgevonden die heel de kunstwereld veranderde.

Meet the artist! Workshops met Thaïs Vanderheyden

De expo is gebaseerd op de gelijknamige kinderboekenreeks van Thaïs Vanderheyden. Zij maakte de ‘junior-versies’ van de oude meesterwerken. Tijdens Open Monumentendag kun je mee aanschuiven aan de schildersezels en knutselhoeken om samen met Thaïs creatieve, grappige of moderne invullingen te maken van de jouw favoriete Vlaamse Meesters. Gebruik je verbeeldingskracht en creativiteit, alle inspiratie is toegelaten!

Place du Tertre

Sinds een vijftigtal jaar staan de kasteelparkpoorten open voor bezoekers. En artiesten hebben er gretig van gebruik gemaakt om een rustig plekje te vinden om te schilderen. Niet zelden is Kasteel Beauvoorde het favoriete onderwerp van schilders of de rustieke omgeving de inspiratiebron van kunstenaars.

Tijdens Open Monumentendag brengen we de beroemde Parijse wijk naar Beauvoorde. Lokale kunstenaars en kunstkringen stellen tentoon. En ook het kasteel krijgt een prominente plek. Kom een kijkje nemen, maak kennis met creatieve pareltjes of geniet van deze gezellige openluchttentoonstelling met werk van meer dan 20 kunstenaars.  

Concerten

Met een thema als ‘Kunst en Entertainment’ kan muziek niet ontbreken. Een gelegenheidspodium biedt plaats aan twee jonge bands die in het prachtige kasteelpark elk een concert brengen. We ontvangen om 11u Sons of Sirius, een ensemble dat Keltische folk met een moderne toets brengt, en om 15u Bearfeet, een jonge Belgische indie-folk band uit de streek van Roeselare.

Locatie & info

Kasteel Beauvoorde
Wulveringemstraat 10
8630 Veurne

T. 058 29 92 29
E. kasteel.beauvoorde@herita.be
W. www.kasteelbeauvoorde.be
FB. @kasteelbeauvoorde

Praktisch

Alle activiteiten zijn op Open Monumentendag gratis. Je hoeft niet te reserveren. Meer info? Bel ons via 058 29 92 29 of mail ons via kasteel.beauvoorde@herita.be.